Recept

Ur veckomenyn: rotmos och korv

Det är högsäsong för rotfrukter och det gillar en rotmosälskare som jag. Till rotmos är det ju inte fel med korv, men hittills har jag inte ätit någon köpt vegokorv som fallit mig i smaken. Då får jag väl göra korven själv.

Rotmos

  • 1 kg blandade rotfrukter, t. ex potatis, morot, kålrot, palsternacka
  • 3/4 dl olivolja
  • 2-4 dl grönsaksbuljong
  • salt och peppar

Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Mosa med en gaffel, potatisstöt eller liknande, tillsätt buljong lite i taget till önskad konsistens. Salta och peppra.

 

Vegochorizo

  • 100 g soltorkade tomater
  • 125 g rostade cashewnötter
  • 1/2 hackad rödlök
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 hackad röd chili
  • 6 grovhackade torkade aprikoser
  • oreganoblad från 2 kvistar
  • 200 g kikärtsmjöl
  • 1 msk linfrön
  • 1 msk xantangummi
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 dl vatten
  • salt

 

  • 5 bitar ostduk/muslintyg
  • 10 bitar hushållssnöre

Mixa ihop tomat, nötter, chili, all lök och aprikoser stötvis tills allt är finfördelat. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en formbar deg. Dela degen i 5 lika stora delar och rulla varje del till en korv. Rulla in korvarna i varsin bit tyg, knyt med hushållssnören i båda ändarna. Koka upp 1-2 liter grönsaksbuljong i en rymlig kastrull, lägg ner korvknytena och låt koka 45 minuter. Ta sedan bort tyget och stek korvarna i olivolja på medeleffekt tills de fått fin färg.

”Bilden visar ett serveringsförslag”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *