Recept

Sushi + smörgåstårta = sant

Det blev inga lekar eller midsommarkransar för mig igår, däremot trevligt sällskap och god mat. Vill ni veta vilken smörgåstårta som är den godaste?

Sushitårta

  • Kavring, motsvarande 12 kantskurna skivor eller 3 kantskurna lager från en limpa
  • 1 pkt noriark
  • 1 mogen avokado
  • 2-3 msk rostade sesamfrön
  • 1 stor bit färsk ingefära
  • 1 röd färsk chili
  • 1/2 dl ättiksprit
  • 1 dl socker
  • ca 200 g gröna ärtor
  • saften från 1/2 citron
  • 2 dl naturella cashewnötter, blötlagda minst 6 timmar
  • wasabi eller riven pepparrot i valfri mängd
  • japansk sojasås
  • salt och peppar

Några dagar i förväg:

Skala ingefäran och skiva den tunt. Skölj chilin, skär bort det gröna och skiva frukten tunt. Koka upp ättiksprit tillsammans med socker och 1 1/2 dl vatten i en kastrull. Låt svalna, häll sedan lagen över ingefäran och chilin i en burk. Förvara i kylen med tätt slutande lock tills användning.

Dagen innan:

Mixa ihop ärtor med citron till en slät kräm, salta och peppra. Mixa cashewnötter med wasabi, späd med vatten till en slät konsistens, smaka av med en skvätt soja. Täck botten och kanter av en avlång brödform med ett lager av noriarken, låt dem överlappa varandra och hänga över kanterna en bit. Pensla dem med vatten innan så blir de mer lätthanterliga. Bred ut ett lager av en av krämerna på noriarken, lägg sedan ett lager kavring på bottnen av brödformen. Bred ut ett lager av den andra fyllningen ovanpå brödet. Fortsätt varva krämer och bröd tills allt har gått åt, avsluta med ett lager fyllning och vik över noriarken så att de täcker hela ytan. Ställ tårtan i kylen tills nästa dag.

Strax innan servering:

Vänd upp sushitårtan på ett skärbräde eller serveringsfat och lyft av brödformen. Garnera ovansidan med skivad avokado, inlagd chili och ingefära och rostade sesamfrön. Använd en vass kniv för att skära upp. Ät och njut!

Det var min midsommarlunch det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *