Lite grejer som hänt sen halsdukskallt utanför Sämsta Enskilda Banken.
Men det jag tänkte snacka om är denna sista bild på denna syrliga smet. Nästan en gång per vecka gör jag en, antingen på bovete (ekologisk från Molkom yay!) eller på råg och vete. Konsistensen är som pannkakssmet och det är också pannkakor det ska bli. Ungefär. En svensk variant på injeras. Jag kallar dem pannbröd och de kan ätas som injeras, till chili-stinna grytor och liknande, men oftast äter jag dem som wraps. Oftast består fyllningen av kimchi, sojarostade frön, någon röra gjort på linser eller bönor och en fenomenal sås gjord på vegansk majonäs + havregurt + riven färsk ingefära + en skvätt japansk soja + någon tesked äppelcidervinäger + bbq-sås. Kan ni tänka er vad gott.
Hur görs själva smeten då?
Helst dagen eller åtminstone några timmar innan. Har du redan en surdeg så använd den, 1-2 dl. Surdeg innan eller ej; vispa i en bunke ihop valfritt mjöl, t. ex vete eller bovete, och vatten till en smet som är lite tjockare än pannkakssmet. 5 dl mjöl plus vatten lite i taget och eventuellt surdeg blir 10-12 pannbröd. Täck bunken med en tallrik eller handduk och låt stå och fermentera, gärna i ett fönster med mycket solinsläpp. Mjölksyrebakterier verkar bli glada och produktiva av solvarma bunkar.
Sen: vispa ner en tesked salt. När det är dags för tillagning är det enklast med ett pannkakslagg i gjutjärn, men det funkar med andra platta stekpannor. Jag säger: lär känna din stekpanna! Hetta upp olja (förslagsvis raps eller kokos) i den på högsta värme, pannan och oljan ska bli riktigt het. Sen i med första omgången smet, ungefär en halv deciliter. Sprid ut den med en sked i snabba cirkelrörelser. Sänk värmen litegrann. Är du ovan att steka pannkakor kommer det nog bli några trasiga i början, men håll i håll ut. Ha tålamod. När smeten har stelnat och börjat släppa från pannan är det dags att vända. Här finns också risk för revor men det är inte hela världen. Du lär dig. Använd en stekspade och var snabb. Grädda andra sidan i en halvminut, lyft sen över brödet på en tallrik eller ett fat och grädda nästa. Sänk värmen till strax över medel och grädda resten. Ingen mer olja ska behövas för gräddningens skull men vill du ha fetare pannbröd så för all del. Fett är gott. Ät pannbröden som wraps, till grytor eller soppor.
(En kul grej om du gör wraps är att låta den sista wrapen innehålla nåt sött. Glass och rostad mandel, kanske. Bananmos med kakao och hallon. Jag gillar wraps, som ni förstår).