Dagbok, Inspiration, Recept

Myshelg

Igår hade jag finbesök!


Ida, Julia, Agnes, Annaklara och Tilde från skolan. (Mandel)risgrynsgröt, julkalender och häng. Sånt måste en göra mer av.

Tilde gjorde en iakttagelse…

 

Och jag fick blomma i 2d-format. Älskar’n! Annaklara är konstnären <3

Idag traskade jag hem till Agnes och bakade. Det måste en också göra mer av.

 

Ingen jul utan pepparkakor! Recept från ica. Fördelen med degen var att den inte fastnade på kaveln, nackdelen att den blev mjuk så jäkla snabbt (= missbildade pepparkakor ;-)). Spröda och goda blev de iallafall!

Hemma (hemmahemma) finns detta bröd jämt tack vare mamma och jag ska föra traditionen vidare. Något tillplattade efter en åkfärd i min kånken. Annars var det inget fel på dem, så här får ni receptet (som går utmärkt att halvera vilket jag gjorde, det räcker till två stora eller tre mindre limpor):

Skållat havrebröd

steg 1

250 g havregryn
100 g sesamfrön
550 g vatten

steg 2

500 g rågsurdeg
40 g jäst
1200 g vetemjöl special
200 g grovt rågmjöl
40 g agavesirap
40 g havssalt
700 g vatten

Blanda havregryn och sesamfrön i en långpanna, rosta i ugnen i 20 minuter (detta steg kan uteslutas men ger en extra god och nötig smak). Koka upp vattnet, häll det över havregryn och frön i en bunke. Rör om till en gröt, låt stå övertäckt i rumstemperatur över natten.

Blanda skållningen med övriga ingredienser utom saltet. Arbeta degen för hand 20 minuter, med maskin 10 minuter, tillsätt salt och arbeta 5 minuter till. (Enligt vissa ska degen inte alls bearbetas såhär länge, så avgör själv). Låt vila 30 minuter.

Dela i fem delar, forma till runda bröd. Doppa i lite havregryn, lägg dem med toppingen neråt i mjölade jäskorgar. Låt jäsa 1 1/2 timme i rumstemperatur eller över natten i kylen. Sätt ugnen på 250°c, ställ in en tomplåt längst ned. Stjälp upp bröden på klädda plåtar. Ställ in plåten/plåtarna i ugnen, häll en kopp kallt vatten i den tomma plåten. Stäng luckan, sänk temperaturen till 200°c. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Grädda tills brödens innertemperatur är 98°c, minst 35 minuter. Låt svalna på galler.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *