Enligt en undersökning utförd av Novus på uppdrag av Djurens rätt, uppger 2 % av svenskarna att de är veganer. Jag vet att det finns flera logiska förklaringar till att siffran är 2 och inte 100. Enligt mig är dock ingen förklaring tillräckligt bra. Mitt sätt att göra något åt statistiken har varit att försöka inspirera med goda recept och bjuda folk på mat. Jag är för feg och konflikträdd av mig för att hålla brandtal, debattera, alltid ha argumenten redo. Då hänvisar jag hellre till andra personer som är bättre på sånt.
Precis som det finns anledningar till att vegannormen inte har spridit sig till alla hus och hem, så finns det ett antal, bättre, anledningar till varför den borde göra det. Eftersom det är Earth Week syftar jag främst på miljö- och klimataspekten. Och nej, alla måste inte bli veganer om vi vill kunna leva på jorden i framtiden. Men nästan, och det finns som sagt fler skäl till att bli vegan. Etiska, ekonomiska, hälsomässiga. Jag vill uppmana alla att läsa Naturskyddsföreningens Frågor och svar om kött, miljö och klimat som sammanfattar tydligt och länkar till empirisk fakta. Bland annat finns att läsa:
”Största delen av vår jordbruksmark används till djurfoder. Därför tar en helt växtbaserad kost bara upp en femtedel så mycket mark jämfört med en svensk genomsnittskost.”
Och: ”…Därför är det smart både för miljö och hälsa att äta en till största delen vegetabilisk kost och om och när du äter kött välja ekologiskt eller svenskt naturbeteskött.”
Det här visste ni nog redan.
Fattas då bara ett recept på veganska våfflor, våffeldagen till ära! Jag har inte testat själv för jag saknar våffeljärn </3
Veganska frasvåfflor, ca. 10 st:
- 75 g mjölkfritt margarin
- 3.75 dl havremjölk
- 3 dl vetemjöl (hälften kan med fördel bytas ut mot skrädmjöl för ännu godare smak)
- 1.5 tsk bakpulver
- 1 krm vaniljpulver (valfritt)
- 1 nypa salt
- Smält margarinet och rör ner havremjölken.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt sedan smörblandningen.
- Rör ihop en klimpfri smet.
- Hetta upp ett våffeljärn med en klick margarin i.
- Grädda våfflorna när järnet blivit ordentligt hett, beräkna cirka 1 dl smet per våffla.
- Låt svalna en aning på ett galler. Frasigheten består om våfflorna läggs luftigt och inte omlott.
- Ät med förslagsvis sylt, vispad havre/sojagrädde och bär!