Nu är det säsong för pumpor och det finns så mycket gott att använda dem till än bara som halloweenlyktor. Härom veckan köpte jag en butternutpumpa som räckte till en stor kastrull soppa och typ 6 portioner pumpabiffar. Frysen är laddad!
En av mina favoriter på salladsbuffén i gymnasiet var Ugnsrostad pumpa som är beroendeframkallande. Tyvärr har jag ju ingen ugn men jag kanske ska ta och testa icas recept på saffranscurry med butternutpumpa eller bulgursallad med rotfrukter och pulled oats? Här kommer receptet på pumpasoppan:
Pumpasoppa
- 1,2 kg valfri pumpa (ca 800 g fruktkött) skuren i bitar
- 2 små äpplen
- 1 hackad gul lök
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 3 msk olja
- 1 liter grönsaksbuljong
- 2 msk riven färsk ingefära
- rivet zest och saft från 1/2-1 citron
- salt och peppar
Fräs all lök, pumpa och äpplen i oljan i en stor kastrull några minuter. Tillsätt buljong och ingefära, koka på låg effekt med lock tills pumpan är mjuk. Mixa soppan slät med stavmixer och tillsätt citronzest och -saft, salta, peppra, servera med exempelvis bröd och någon god röra.