Här kommer ett litet life hack.
Få har väl missat att kikärtsspad många gånger kan ersätta ägg i bakning och matlagning, kan jag tro. Då är det ju praktiskt att man numera kan köpa en burk ganska dyr kikärtsspad, aqua faba, utan att behöva köpa kikärtor också. MEN. Varför inte spara både pengar och förpackningsmaterial genom att fixa spadet själv?
I min frys finns en särskild låda, fylld med enbart bönor, ärtor och linser som jag kokat och fördelat i gamla dryckesförpackningar. Mycket mycket praktiskt och ekonomiskt, skulle jag vilja påstå. När kikärterna tar slut köper jag ett stort paket torkade (typ 900 g), blötlägger och kokar enligt anvisning. Nu till det viktiga: kokspadet. Det sparar jag och kokar ner till hälften i en kastrull. När det svalnat tar jag 3 msk och använder i en sats majonäs. Resten FÖRDELAR JAG I ISKUBSFORMER och fryser in. Nästa gång jag vill göra majonäs tar jag bara ut två kuber och låter dem tina direkt i mixerskålen. Är det inte genialiskt, så säg?
Om man är ute efter större volymer spad, typ för att baka något, kan man helt enkelt frysa in rätt proportioner i glasburkar eller liknande och tina upp vid behov (se till att spara expansionsutrymme i glasburken så att den inte spricker).