Nu när det har gått några veckor (och jag typ har förstått vad mina olika ämnen i skolan innebär) tänkte jag förklara mitt schema litegrann. Värt att nämna först är att HMU1 som jag tillhör, innebär högskoleförberedande musikutbildning årskurs ett (finns gymnasium ochHMU2 också). Vi är 20-25 personer som går HMU1 varav fem går folkmusiklinjen och övriga går klassiskt, jazz eller komposition. Totalt på skolan är vi 70-80 elever/studerande tror jag.
Mellan lektionerna är det ofta ganska långa raster som är till för att öva på. Alla har ett eget övningsrum som en delar med 2-3 andra, men en får använda alla övningsrum som är lediga. När en inte orkar öva mer finns folkmusikhörnan att hänga i, stan att göra ärenden i, vägar att springa på och hemmet att göra vad en vill i.
Utöver lektionerna nedan så har jag en enskild lektion med klassisk flöjtlärare per vecka, då jag främst tränar flöjtteknik, men den lektionen infaller olika tider varje vecka, ibland inte alls och ibland två gånger eftersom Karin har varierande arbetstider på sitt andra jobb i Dalasinfoniettan.
Måndag
- Gehör – inte så svårt att förstå gissar jag? Just nu jobbar vi med taktläsning med fokus på punkteringar, och att notera enkla melodier. Jag har lektion tillsammans med de som fick liknande resultat som jag (bäst!?) på gehörsprovet vid intagningsproven i våras.
- Musikproduktion – är också vad det låter som. Men innan vi ska skapa egen musik (och spela in i studio!) lär vi oss grunderna i programmet Finale, till exempel genom att skriva ett partitur som vi får pappersfacit av. Ett kul sammanträffande förresten är att läraren råkar vara bror till mammas arbetskompis.
- Vokal träning – Vi gör olika röstövningar med syftet att använda rösten på rätt sätt. Alltifrån kroppshållning till olika ljudande konsonanter.
- Flöjt, folkmusik – min enskilda lektion med Ola, ansvarig lärare för folkmusiklinjen, där han lär ut låtar på sin fiol och ger mig lite övningstips. En ny låt per vecka ungefär.
Tisdag
- Gehör
- Satslära – jag hänvisar till google för jag vet knappt själv. Men nu går vi igenom grunderna i musikteori för om inte de sitter kan det bli svårt att skriva en fyrstämmig sats sen. De jag har lektion med är i stort sett samma personer jag har gehör med.
- Folkgemensam – Alla som går folkmusiklinjen (åtta) plus Ola träffas och spelar för varandra och pratar om kommande evenemang och liknande.
Onsdag
- Piano – Enskild lektion. Jag och pianoläraren börjar från ruta ett kan en säga, med fingersättning, skalor och enkla melodier, för trots att jag har kompat med ackord och spelat Für Elise och andra stycken tidigare så har det varit helt på gehör och med fel teknik. Jag känner mig rätt kass. Men läraren är bra. (Alla lärare är bra enligt min uppfattning hittills).
- Folkensemble – Alla folkmusiker samlas och spelar tillsammans, Jon lär ut och fördjupar oss i låtar.
Torsdag
- Satslära
- Musikhistoria – Med början av antikens Grekland tar vi (HMU1) oss igenom musikens historia (främst västerländsk) fram till nutid men gör även utvikningar i annat som har med musik att göra. Exempelvis såg vi en sjukt intressant film om hur musiken påverkar och har påverkat människor. En kul uppgift vi har fått är att välja en låt som vi förknippar med en viss känsla eller ett minne. Låten får vi sedan spela upp för resten av klassen och berätta om kopplingen.
Fredag
- Improvisation – Enskild lektion. Nu med fokus på blues.
- Improvisationsensemble – Det jag lärde mig på den enskilda lektionen spelar jag nu tillsammans med fem andra (vi är fyra folkmusiker och två klassiska instrumentalister). Läraren (som är samma vid den enskilda lektionen) är definitionen av mångkulturell.
- Folkmusikteori – är vad det låter som. Hittills har vi bland annat noterat några visor.