Under ett par veckor har det stått en glasburk under bäddsoffan. I burken ligger vitkål, äpple, kummin och lök tätt packat, nedpressade av en vattenfylld påse. Det ska bli surkål. Nu har burken flyttat in i kylen.
Har ni någon gång gjort surkål? Det är magi. Först tvivlar en på att alla dessa strimlor av kål ska få plats i en 1-litersburk. Sen tillsätts saltet, händerna börjar bearbeta grönsakerna… som förvandlas. Vi som läst natur på gymnasiet vet att det kallas osmos. Coolt är det iallafall. Mitt lilla problem är dock att jag kom på försent att saltet jag använde innehåller jod (jod dödar mjölksyrebakterierna som ju är själva grejen med surkål) så jag vetefan varför burkens innehåll ändå luktar som det ska och inte har möglat. Någon annan ofarlig mikroflora som frodats kanske? Jag ser fram emot att smaka på’t! Och om några veckor borde min kimchi vara klar (där behöver tydligen inte saltet vara jodfritt). Jag borde läsa på mer om fermentering. Här finns recept på surkål, jag rekommenderar verkligen att pröva!